În ultima săptămână s-a tot discutat despre reforma în educație: noul statut al elevului, ROFUIP & ROF CNE. Totuși noi nu vrem să analizăm aceste documente (încă). Vrem să aflăm de ce se vorbește tocmai acum despre ele și de ce a durat atât de mult schimbarea!
După 12 ani de la aprobarea Legii educației naționale, nr. 1 din 2011, care reglementa și învățământul preuniversitar, apare noua Lege a învățământului preuniversitar, nr. 198 din 2023, având în vedere necesitatea adaptării la provocările și cerințele actuale a sistemului educațional - abandonul școlar, digitalizarea educației, incluziune etc.
Ce a adus cu sine Legea 198/2023?
Odată cu intrarea în vigoare a acestei legii, a rezultat schimbarea și adaptarea a 281 de ordine sau hotărâri de Guvern, precum ordinul pentru aprobarea Statutului elevului sau cel privind aprobarea ROFUIP-ului, dar și hotărârea de Guvern privind aprobarea Programului Național Integrat de Reducere a Abandonului Școlar sau cea privind aprobarea Planului național de combatere a violenței școlare. Majoritatea ordinelor de ministru și hotărârilor de Guvern trebuiau aprobate până în aprilie 2024, conform ordinului nr. 6072 din 31 august 2023 care aproba calendarul de punere în aplicare a Legii 198/2023
Ce se întâmplă în ianuarie 2024?
Pe 15 ianuarie 2024, Ministerul Educației emite un nou ordin, ordinul nr. 3069 din 2024, privind modificarea calendarului de punere în aplicare a legii 198/2023, deoarece niciun ordin sau hotărâre de Guvern nu era pusă în aplicare. Astfel, termenele de punere în aplicare a peste 100 de acte normative se schimbă.
Când trebuia pus în aplicare Statutul elevului și ROFUIP-ul?
Conform ordinului menționat anterior, acestea trebuie aprobate și puse în aplicare până la data de 2 mai 2024. Însă acestea sunt abia puse în dezbatere publică două luni mai târziu, în iunie.
Pe 12 iunie când cele doua acte normative au fost puse în consultare publică, Ministra educației, Ligia Deca transmite public, la Gala Teach for Romania, că cele două proiecte de lege vor avea termene extinse de dezbatere. Însă termenul a fost doar de 10 zile lucrătoare, acesta expirând pe data de 22 iunie - este posibil sau nu să fi așteptat trecerea termenului limită pentru a publica postarea :)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.